tiistai 18. syyskuuta 2018

Kuluntalahden eskareiden retki Turvaa tenaville- tapahtumaan


Kuluntalahden eskarilaiset pääsivät tässä taannoin yhdessä koulun ekaluokkalaisten kanssa Turvaa tenaville- tapahtumaan Kajaanin Pallohalliin. Matkan varrelta koukattiin myös Vanamon eskarilaiset mukaan retkelle. Oli mahtavaa matkustaa isolla bussilla kaupunkiin!

Pallohallissa eskarilaisten kierros alkaa ensiapupisteeltä. Yksi halukas saa mennä makaamaan tekonurmelle, ja sitten opetellaan oikeaa kylkiasentoa jos kaverille on käynyt huonosti. 


Seuraavalla pisteellä mietitään oikeaa liikennevaloissa käyttäytymistä. "Ku pallaa punanen niin ei saa mennä, ku pallaa vihree niin sillon saa mennä", ehättää joku eskarilainen kertomaan. Sitten harjoitellaan suojatien yli menemistä. "Pittää kattoo molempiin  suuntiin", tietävät eskarilaiset . Sitä onkin harjoiteltu jo aiemmin Kuluntalahden eskarin läheisyydessä. 


Nyt ollaan siirrytty tutkimaan polkupyörän varusteita. Heijastimet ovat pyörässäkin tärkeitä. 


Kun on tutkittu ensin hyvän pyöräilykypärän ominaisuuksia, tehdään mieltä kiihdyttävä kokeilu kananmunalla. Särkyykö kananmuna pienen kypärän sisässä kun se kopsahtaa pöydälle? Jännittynyt odotus:"No ei särkynyt!" Aivan, kypärä suojasi sitä noin hyvin. Sitten laitetaan kananmuna muovipussiin ja kopsautetaan pöydälle:"Särky se, meni ihan muusiksi!" huudahtavat lapset kuorossa. Kannattaa siis käyttää kypärää!


"Terve, Reima, minä oon nähnyt sinut Jormualla", huudahtaa joku innostuneena kun siirrytään seuraavalle rastille. Myhäilevän Reiman kanssa tutkitaan liikennemerkkejä. "Mitähän tämä liikennemerkki tarkoittaa?"  Joku nokkela eskarilainen tietää vastauksen: "Pittää oottaa että kaikki muut menevät ensin." Aivan oikein.  Joku kertoo että heidän tienhaarassaan on juuri tuollainen samanlainen merkki.


Sitten tutkitaan vähän lisää liikennemerkkejä. Tämän merkin kohdalla kaikki haluaisivat selostaa tietämystään: " Suojatielle saa mennä vaan kävelemällä, ei saa juosta", selitetään yhteen ääneen.


 Nyt ollaan mielenkiintoisessa kohteessa! Kun on kuunneltu tarkkaavaisina paloauton sammutusvarustuksesta, siirrytään toiselle puolen autoa tutkimaan pelastuskalustoa. Erityisesti mieltä askarruttaa iso, sininen, puhallettava kapine. Siihen voi puhaltaa ilmaa ja laittaa vaikka monta loukkaantunutta lepäämään. "Mutta voiko siinä hyppiä niin kuin trampalla?" tahtoo joku tietää. Ei, siihen sitä ei ole tarkoitettu, mutta pitkän pelastustyön aikana sen päällä voidaan levähtää, lapsille kerrotaan. Ihme juttu, tuumaavat eskarilaiset.Sitten ollaankin Kainuun Prikaatin esittelypisteen luona. "Minä oon nähny tuommosen auton kaupungilla",  joku huudahtaa. Lapsille näytetään havainnollisesti miten pieni ihminen ei näy kuljettamoon jos hän kulkee aivan auton edestä, juoksemisesta puhumattakaan.


Seuraavaan kohteeseen mentäessä joku huudahtaa poliisiauton nähdessään: " Minun isä on saanut kerran sakot!" Sitä ei joudeta kuitenkaan sen kummemmin pohtimaan sillä joukossa alkaa kuhina kun poliisi kysyy haluaisiko joku kokeilla poliisiauton kyydissä istumista. Mitä pitää tehdä ennen kuin lähdetään autolla ajamaan, kysellään lapsilta. "Auto ei lähe liikkeelle ennenku kaikilla on vyöt kiinni!"  sanoo joku jämäkästi, ilmeisesti vanhempaansa matkien. Oikea neuvo, myötäilevät poliisitkin.
Poliisiautossa istutaan sitten hetken omassa rauhassa, keskittyneenä, sillä nyt on edessä uusi kokemus. Ei sitä joka päivä poliisiauton kyydissä ollakaan!


Kun on käyty tutkimassa vielä kunnioitettavan kokoista aura-autoa, onkin takaisinlähdön aika. "Oli tosi hyvä päivä!" sanovat eskarilaiset painokkaasti kun bussi kurvaa kohti Kuluntalahtea. Kiitokset järjestäjille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti