tiistai 25. huhtikuuta 2023

Lehtikankaan Kanervien oppimisympäristöt

Eskarin alettua tärkein oppimisympäristö meillä oli tietenkin oma ryhmä, niin oma fyysinen luokkatilamme kuin henkinen toisiimme tutustuminen sekä hyvän ja turvallisen yhteishengen luominen. Tärkeää oli myös miettiä, kuinka saadaan kaikki osallisiksi ryhmään, vaikka yhteistä kieltä ei kaikilla ollut. 

Erittäin tärkeä oppimisympäristö on ollut ja on toki edelleen luoda toimiva, avoin ja luottamuksellinen tiimi, joiden jäsenten keskinäinen ”hyvä buugi” välittyy myös lapsille. Tiimissämme on käytetty päivittäin sujuvasti suomea, englantia, venäjää/ukrainaa, Google kääntäjää sekä elekieltä iloisesti sekaisin. Lasten kanssa olemme muutoinkin olleet kiinnostuneita eri maiden kielistä, aamupiirillä olemme yhteisesti opetelleet aamutervehdyksiä jopa seitsemällä eri kielellä ja numeroitakin kolmella kielellä. Vielä kun olemme lisänneet näihin kielellä leikittelyä, olemme saaneet aikaan varsinaisen aivojumpan; olemme esimerkiksi toivottaneet hyvät huomenet lausumalla sanat takaperoisesti ja eri äänen voimakkuuksilla sekä eri käsiliikkein: Huomenta (kuiskaten, hitaasti) hyvää (ääneen, nopeasti), jatkaen tätä eri opettelemillamme kielillä tyyliin: morning good, morgon god, utra dobraje…. Ainakin aikuisten aivot ovat hyvin heränneet tällä menetelmällä uuteen päivään :)



Monenmoista puuhattuamme syksyn kohokohdaksi lapset äänestivät meidän toteuttaman ”Kanervien Hauskat Eskarivideot” -projektin, jossa eskarilaiset saivat itse suunnitella ja toteuttaa pienissä porukoissa omat hassut sattumukset, jotka kuvattiin tabletilla ja joista koostettiin yhteinen video äänitehosteineen ja erikoisefekteineen. Eskarihuumorin ollessa suhteellisen lennokasta, tuli valmiista videostakin kutkuttavan hauska.



Tähän digitaaliseen(kin) oppimisympäristöön linkittyi hyvin se, kun alkuvuonna meillä oli erikoinen ja jännittävä päivä, nimittäin eskariryhmäämme pyydettiin päiväkotimme kahden muun ryhmän lisäksi osallistumaan Kajaanin TE-palvelujen toteuttamaan videon kuvauksiin, jonka avulla rekrytoidaan varhaiskasvatuksen opettajia valtakunnallisestikin. Videossa näkyy pätkiä esimerkiksi seikkailuistamme iWall:ia hyödyntäen. Video löytyy Youtubesta otsakkeella ”Vuoden 2021 varhaiskasvatuskunta: Kajaani”. 



Yksi hyvin tärkeä oppimisympäristö on koko vuoden ollut Lehtikankaan ympäröivä luonto sekä liikuntamahdollisuudet, jotka ovat täällä erittäin lähellä ja helposti lähestyttävissä. Tänä vuonna hiihto, luistelu- ja pulkkamäkiolosuhteet suosivatkin meitä pitkään.



Myös yhteistyö talomme toisten eskariryhmien kanssa on ollut tänä vuonna antoisaa; olemme päässeet siis laajentamaan yhdessä oppimisympäristöjä lasten toiveita kuunnellen, esimerkiksi leikkivierailujen, koulun salissa ystävänpäivätapahtuman sekä koulun pihalla yhteisten liikuntaleikkien muodossa. Yhteinen kevät-/eskarinpäätösjuhlakin on jo suunnitteilla.

Alueellista yhteistyötä olemme tehneet Ratamon eskariryhmän kanssa; kävimme yhteisessä laskiaisiloittelussa Ellin kukkuloilla, lisäksi puolin ja toisin on käyty tutustumiskäynnillä.



Tänä vuonna olemme päässeet mukavaan yhteistyöhön Lehtikankaan koulun kanssa; olemme tehneet puolin ja toisin vierailuja seinän takana sijaitsevan kummiluokkamme kanssa ja oppineet mukavasti sitä, mitä oikea koululuokka ja oppitunti pitävät sisällään sekä miltä vaikkapa oikea aapinen ekaluokalla näyttää. Toivottavasti nämä käynnit madaltavat koulupolun aloittamisen kynnystä sitten syksyllä.



Olemme toki myös laajentaneet oppimisympäristöjä kaupungin suuntaan; kävimme mm. ihailemassa Kekripukkia, Kaukavedessä uimakoulussa, Kainuun Museossa ihanassa Camilla Mickwitzin näyttelyssä Silmun Katin ja Ellun opastamana sekä viimeisimpänä Sissilinnassa Riehakkaassa lastenlaulukonsertissa. Samalla opimme paljon tärkeitä taitoja, kuinka toimitaan ja käyttäydytään muualla kuin tutuimmissa ympäristöissä.





Toimeliasta loppukevättä kaikille toivottavat Lehtarin Kanervat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti