perjantai 16. syyskuuta 2022

Kaikki alkaa ryhmäytymisestä – Myös eskari!


Elokuu ja eskarin aloitus on jo jäänyt taakse, kalenteri on käännetty syyskuun puolelle. Huuhkajavaaran päiväkodin Västäräkkien esioppilaiden kanssa yhtenä osana ryhmäytymistä olemme laatineet yhdessä ryhmän toimintatavat. Kaikki alkoi lasten kanssa yhdessä pohtien: Millaisia sääntöjä tarvitsemme, että kaikilla olisi hyvä olla eskarissa?  

 

”Ei saa lyödä, potkia tai töniä” 

”Pitää tervehtiä toista”  

”Pitää ottaa leikkiin mukaan” 

”Voi kysyä toista leikkiin” 

”Ei saa ottaa tavaroita toisen kädestä”  

“Ei saa halata ilman lupaa” Projektia lähdettiin viemään pienryhmissä eteenpäin ottamalla valokuvia lavastetuista tilanteista, joissa esimerkiksi toinen lapsi yrittää ottaa lelun toiselta. Kuvankäsittelyohjelmalla valokuvia opeteltiin muokkaamaan lisäämällä punainen rasti yhdessä sovittujen sääntöjen vastaista käytöstä kuvaavan valokuvan päälle. Lapset saivat kuvankäsittelyohjelmalla lisätä valokuviin myös mieleisiään ”tarroja”. Projektin aikana aloimme harjoittelemaan kuinka tulisi toimia, jos kokee, että joku toimii yhdessä sovittujen sääntöjen vastaisesti. Yksi tärkeimmistä harjoiteltavista toimintatavoista on ollut se, että eskarilaiset hakevat aikuisen apua tilanteissa, joissa kokevat epäoikeudenmukaisuutta tai vääryyttä. Tällä toimintatavalla olemme ennaltaehkäisseet niin sanotun “koston kierteen” syntymistä.  

Ryhmäytyminen on tärkeä vaihe myös esiopetuksessa ja onnistunut ryhmäytyminen kantaa koko toimintakauden ajan. Olemme leikkineet nimileikkejä, laulaneet lauluja ja aamukokoontumisilla käyneet läpi ketä on paikalla, jotta oppisimme muistamaan toistemme nimet ja tuntemaan toisemme. Olemme leikkineet ja toimineet vaihtuvissa pienryhmissä, harjoitelleet tunne- ja vuorovaikutustaitoja erilaisten laulujen, leikkien, tarinoiden ja harjoitusten avulla, ja vieneet oppimaamme myös arjen vuorovaikutustilanteisiin.  

 

Pian jokainen Västäräkkien esioppilas ja aikuinen pääsee allekirjoituksellaan vahvistamaan, että lupautuu noudattamaan yhdessä laatimiamme ryhmän sääntöjä. Ensimmäinen lastenkokous häämöttää jo kulman takana, missä eskarilaiset pääsevät kertomaan toiveistaan syksyn toimintaa silmällä pitäen.  
Västäräkkien eskariporukka toivottaa kaikille hyvää eskarivuotta!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti