keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Eskaria Kuluntalahdessa

 Meillä on ihana 10 lapsen, reipas ja innostunut eskariporukka. Yhdessä jutellen olemme luoneet meille säännöt, jotka tuovat varmuutta kulkea ja käyttää koulun tiloja sekä turvallisuutta siitä, että kaikilla olisi hyvä olla eskarissa. Ruokailut olivatkin ensimmäisiä opettelun paikkoja. Pian opimme ottamaan ruokaa linjastosta ja kantamaan tarjotinta, muistimme, että koulun käytävällä ei juosta. Takaisin tullessa ope antoi aina liikkumistehtävän, miten mennään eskarin ovelle koulun pihan poikki. Ja tietysti lopuksi nostettiin porukalla kädet tuuletukseen, kun taas oli muistettu monta asiaa, hyvä me!

Metsäretkillä löysimme jo kaksi kivaa retkipaikka, jossa oli mukava tehdä esim. mittailutehtäviä ja etsiä asioita luonnosta. Ja tietysti leikkiä, etenkin majanrakenteluissa yhteistyössä on ollut voimaa! Nuasjärven rannalla kävimme rakentelemassa hiekkalinnamaailmaa.


Koulun piha-alueen olemme ottaneet myös tehokkaasti haltuumme leikkien ja ulkoliikunnan avulla. Leikimme omia Hyvän Mielen Olympialaisia. Kun oli saanut liikuntapisteiltä hymymerkin kaikkiin passin ruutuihin, pidettiin oikeat mitalikahvit. Tosin me hörppäsimme mehua ja söimme itse leipomiamme kesäkurpitsamuffineja. Kesäkurpitsan lisäksi me olemme kyllä tutustuneet muihinkin juureksiin. Ope oli laittanut meille juurespöydän. Ensin meidän piti tunnistaa, mitä ne olivat ja kuvailla, mistä ne tunnistaa, sitten etsimme niille oikeat nimet nimikorteista. Ennen maistelua, meidän piti rakentaa omista juurespaloista jokin asia tai hahmo omalle lautaselle. Keksimme mm. robotteja, kaivinkoneen ja kasvoja. Ja sitten vain herkuttelemaan! 



Jossain kohti eskaripäivää istahdamme kuitenkin aina aamupiirille, jossa tutkimme kalenteriasioita.  Pienet yhteen- ja vähennyslaskupähkinät ovat olleet hauskoja. Meillä on myös apulaislista ja apulainen auttaa aina viikon aikana vaikkapa juuri tuossa kalenterituokiossa. Olemme me eskarissa tehneet myös kirjainjuttuja. Kerran kaikki kirjaimet olivat salissa ympäri ämpäri piilossa ja meidän piti löytää omat. Ja hauska leikki oli myös kuvasuunnistus ulkona. Siinäkin etsittiin paikan lisäksi omien nimien kirjaimia. 



Syksyymme on kuulunut myös liikenneviikko. Yhtenä aiheena juttelimme pyöräilykypärän tärkeydestä. Katsoimme videon, jossa kananmuna meni ihan säpäleiksi, kun ei ollut kypärää tai se oli huonosti kiinni. Tästä virisi meillä keskustelua ihmisen aivoista; mikä niiden tehtävä on, miksi ne ovat tärkeät ja niitä pitää suojella. Kotitehtäväksi saimme vielä polkupyörän katsastuksen. Heijastinpäivänä aikuiset olivat tehneet heijastinhuoneen, jossa kävimme taskulampulla etsimässä ja laskemassa heijastimia.

Olemme tehneet paljon hamahelmikuvia. Ja me kaikki innostuimme yhtäkkiä hyrrien tekemisestä, kun kaksi poikaa oli rakentanut niitä magneeteista. Ja sisällä olemme voineet myös keilata ja rakennella majaa ja leikkiä kotista. Tosi kiva oli päästä myös teatteriesitykseen koulun salissa. Siinä oli Lumi ja Myrsky ja tunneimuri. Me osallistumme myös sellaiseen koulun teemaviikkoon, jossa pitää pukeutua eri teeman mukaan joka päivä. Meidän aikuiset lupasivat, että me voimme pitää perjantaina eskarin omat juhlat, kun silloin pitäisi pukeutua juhlavaatteisiin. Ope oli jo tehnyt popparitilauksen! Ollaan me jo puhuttu, että pidetään 100-juhlat, kunhan olemme keränneet 100 kalaa (eskaripäiviä). Ja jätskijuhlat meitä odottaa, kun saamme kerättyä 100 palloa lukutoukkaan. Osallistumme Vanamon päiväkodin 100-lukutoukkaprojektiin. Yhtä juhlaahan tämä eskari tuntuukin olevan! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti