torstai 20. toukokuuta 2021

Terveisiä Karusellista



Lapset kertoivat seuraavaa eskarivuodestaan:

Meillä on Päiväkoti Karusellissa 12 eskaria. Olemme tehneet eskarissa lumiukkoja, tehtäviä, kotitehtäviä, leikkejä ja askarteluja. Lisäksi olemme tehneet paljon palapelejä, äikän tehtäviä, omat harjoituskellot ja avaruustehtäviä. Olemme pelanneet Ekapeliä. Olemme oppineet uimakoulussa uusia taitoja. Hiihdettiin ja käytiin makkaranpaistoretkellä hiihtäen. Lisäksi kävimme jäähallilla ja ulkojäillä luistelemassa. Meillä on ollut melkein joka aamu aamupiiri, jossa olemme oppineet viikonpäiviä, kuukausia, millainen sää on, uusia asioita ja tiedettä (Hs.fi lasten uutiset). Ollaan annettu toiselle puheenvuoroja, opittu laulamaan lauluja, lukemaan, aakkosia, päivämääriä ja kavereiden nimiä. Ollaan opittu laskemaan, ollaan jumpattu ja harjoiteltu eri asioita. Me ollaan harjoiteltu uusia taitoja Pienin askelin -tuokioilla, sekä Lukukummi- ja Vahvuus Varis -tuokioilla. Meillä on ollut osa-aikaisen erityisopetukseen tuokioita. Ollaan myös opittu askartelemaan. Ollaan jumpattu päiväkodin salissa ja käyty Kajaanihallilla retkellä.

Meillä olisi monta hauskaa tarinaa kerrottavana... Mutta haluamme kuitenkin kertoa teille lukijoille meidän tiedekokeiluista. Ensimmäisenä kokeilimme sooda-etikka-lumivuorta.

Ensiksi tutustuimme tiedetuokiolla käytettäviin tarvikkeisiin. Otimme kuvia tarvikkeista. Tässä ensimmäisessä kuvassa näkyy ekan testin tarvikkeet. Ensimmäiseen testiin tarvittiin ruokasoodaa, etikkaa, nestesaippuaa. Tarvikkeina oli vielä pilttipurkkeja, pipetti, jäätelötikku sekoitukseen, pikkulusikka eli teelusikalla.



Seuraavana laitoimme purkkiin ruokasoodaa pikkulusikalla eli teelusikalla.



Laitoimme nestesaippuatipan ruokasoodan kanssa. Noin 2-3 painallusta saippuapullosta suoraan pilttipurkkiin. (Tässä vaiheessa voisi lisätä vielä elintarvikeväriä.) Sekoitimme saippuan ja ruokasoodan käyttäen jäätelötikkua.



Seuraavana laitoimme purkkiin ruokasoodan ja saippuan sekaan etikkaa pipetillä.








”Se rupesi pursuamaan.”

”Se alkoi vaahtoamaan.”

”Jäätelötikulla sekoitettiin lisää vaahtoa. ”

”Sitten tuli kemiallinen reaktio.”

Osa lisäsi vielä enemmän etikkaa purkkiin pipetillä. Vaahto tulvi purkista pöydälle.




Testi oli onnistunut!


Toinen testi - Punakaali-indikaattoritesti

Seuraavana päivänä teimme punakaali-indikaattoritestit.

Tarvitsimme testiin seuraavia aineksia; sitruunaa, etikkaa, nestesaippuaa, vaatteiden pesuainetta, pilttipurkkeja, petrimaljoja ja suodatinpusseja. Opettaja oli keittänyt punakaalista mehua ennen testejä.




Laitoimme ensin suodatinpussista tehdyn punakaali-indikaattoripaperin petrimaljaan.

Laitoimme pipetillä sitruunaa indikaattoripaperin päälle.



”Laitetaan pipetillä sitruunaa. Siitä tuli pinkkiä. ”

Tässä on meidän lopputulokset:

”Pesuaineesta tuli turkoosin vihreää.”

”Punakaalimehussa käytetty jäi lilaksi.”

”Nestesaippuasta tuli vaalean violettia.”

”Paremminkin pinkin violettia.”

”Etikasta tuli pinkkiä.”

”Siitä tuli tummanpinkkiä.”



Testi onnistui hyvin ja niitä oli kiva tehdä!

Hyvää kesää ja onnea kaikille tuleville ekaluokkalaisille!

Terveisin Karusellin päiväkodin eskarit




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti