keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Konnichiwa!


Vanamon eskarissa puhalsivat menneellä viikolla aivan mahtavat kansainväliset tuulet; Saimme vieraaksemme yhden päivän ajaksi kaksi nuorta herrasmiestä Japanista asti! Yuto ja Keita, 19-vuotiaat hokkaidolaiset hoiva-avustajaopiskelijat, olivat opintomatkalla Kajaanissa. Meilläpä olikin kunnia päästä esittelemään suomalaista, kainuulaista, kajaanilaista ja vanamolaista kulttuuria heille päiväkodin ja varhaiskasvatuksen muodossa. Heidän vierailuaan edeltävinä päivinä mietimme ja tutkimme lasten kanssa mitä eroja suomalaiseen ja japanilaiseen kulttuuriin kuuluu ja miten ne näkyvät. Tutkimme karttapalloa apuna käyttäen missä Suomi ja Japani sijaitsevat. Tutustuimme japanilaisiin syömäpuikkoihin, kimonoon ja viuhkoihin, mitkä ryhmämme toinen lastentarhanopettaja oli tuonut Japanin reissultaan matkamuistoksi. Mietimme myös tarkasti mitä me haluaisimme Suomen kulttuurista vieraillemme kertoa ja opettaa. Opetuskohteiksi valikoituivat Suomen kansalliseläin, -lintu, -asu, -lippu, Maamme-laulu, presidentti sekä suomalaisten lempipuuhat saunominen ja pesäpallo. =)

Opetimme Yutolle ja Keitalle myös muutaman perinteisen suomalaisen laululeikin; Pää – olkapää -  polvet – varpaat sekä Tule ystäväksi näin. Ystävyyttä olikin runsain mitoin ilmassa! Katsoimme myös älytaululta vieraillemmekin jo entuudestaan tutun Muumi –laulun sekä vieraidemme valitseman japanilaisen lastenlauluvideon ”Donguri Korokoron”. Tämän jälkeen ”lahjoimme” vieraamme itsetehdyillä värityskuvavihkosilla, joihin jokainen lapsi oli värittänyt/piirtänyt jonkin suomalaisuuteen liittyvän kuvan. Ja pitihän vieraillemme antaa muistoksi myös pienet palat suomalaista herkkua eli Fazerin siniset Suomi100 –suklaalevyt.  

Päivä jatkui siten, että vieraamme pääsivät puolestaan opastamaan meitä origamien teon ihmeellisyyksiin oikein kädestä pitäen. Mahtavia taideteoksia niistä syntyikin!

Vieraat saivat olla mukana myös ulkoilussa lasten kanssa, ja nopeasti pihan täyttikin iloinen sählyn ja jalkapallon peluu ja muut pihaleikit. Päivän ruokana ollut riisipuuro mansikkasopalla ruisleivän kera, maistui vieraillemmekin mitä mainioimmin. Jälkkäriksi nautiskelimme pienet lakuherkut, täysin uudenlaiset makuelämykset uusille ystävillemme.

Iltapäivällä lepohetken jälkeen kaikilla riittikin taas virtaa leikkeihin, eskarit esittelivät ”lemmikkikäärmeellemme” pojat ja toisin päin =) Päivän päätteeksi pistimme yhdessä painiksi ;)

Vaihdettuamme sähköpostiosoitteet jatkoyhteydenpitoa varten yhteinen matkamme olikin tältä erää pulkassa. Päivä tarjosi rutkasti hienoja kokemuksia ja muistoja molemmille osapuolille. Lasten suusta: ”Ihana tuo takki (kimono)”,  ”Saanko tehhä lissää noita taitteluja (origameja)?”  ”Voitteko te tulla tänne joka päivä?” J

Arigato gozimasu Vanamon eskarista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti