keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Terveiset Lohtajan eskareilta!

Kauan odotettu eskarileirimme Joutenlammen takamaastossa toi seur. muistoja:
”Me oltiin hippaa, kun piti mennä turviin kantoihin ja piiloon puun taakse. Mäenjuoksu ylös oli kivaa, kun siinä meinasi kaatua selälleen, mutta pääsi ylös ykkösellä. Käveltiin niissä jutuissa ja mentiin niiden yli. Sitten poimittiin mustikoita sekä paistettiin ja syötiin makkaraa. Aarteen etsinnässä piti seurata nuolia. Siellä oli ne karkit. Se oli mukavaa!”

Mörriäisten ryhmässä olemme opetelleet informoimaan päivästä jälkikäteen vanhemmille otsikolla: Eskarissa tapahtui.. Tällä viikolla.. Lapset kirjaavat vuorotellen edellispäivän tapahtumia.     Erittäin antoisa retki tehtiin Kainuun museoon `Laps`Suomen`-näyttelyyn. Antti-oppaamme kertomat asiat olivat jääneet eskareiden mieleen seuraavasti :

”Siellä oli näyttely mummoista ja papoista ja niiden lapsuudesta 100 vuotta sitten. Potkurilla potkuteltiin lumessa. Ei ollut autoja. Sai ajaa keskellä tietä. Silloin ei saanu leikkiä toisten pihassa. Piti varoa kaikkea, kun ne kävi metsässä. Kun puuhun kiipesi, piti varoa, ettei tipahda. Lapsilla oli uimakoulua kesällä. Niillä ei ollu vielä uimapukuja. Silloin ne ei aina käyny koulua. Ne oli töissä niitä tervatynnyreitä tekemässä, auttoi isää pilkkomaan puita ja kantamaan, isommat vahtivat pienempiä ja auttoivat aikuista. Yhdellä tytöllä ei ollut housuja vaan hame. Ei ollut paljon vaatteita eikä ruokaa. Kaupoissa ei ollut tavaraa. Tarvikkeita  saattoi olla pikkusen. Sitten niitä tavaroita alkoi tulla myöhemmin. Turkista tehtiin vaatteita.

Niillä oli pienet talot ja paljon lapsia. Ne saatto asua yhdessä huoneessa. Silloin ei ollut paljon sänkyjä, eikä ollu ukkosenjohdattimia. Isit teki puista leluja. Pyöriä ite tehtiin. Siellä oli silloin Suomen kaa sota, ja lapsia lähetettiin Ruotsiin.

Sitten ne metsästi niitä eläimiä, että ne sai ruokaa. Silloin jos näki petoeläimen kannatti lähteä piiloon. Silloin ei ollu asfalttiteitä vaan multaa.

Silloin oli vain yksi päiväkoti Kajaanissa. Museon pihalla oli oikea ankkuri. Se oli tosi ruosteinen.”

Riemukasta Suomi 100 vuotta toivotellen Maahisten ja Mörriäisten eskarit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti