perjantai 3. marraskuuta 2017

TERAPEUTTINEN ELÄINLEIKKI OSANA ESKARITOIMINTAA

Kätönlahden päiväkodin Ilmarit esiopetusryhmässä käytämme terapeuttista eläinleikkiä tukemaan lasten vuorovaikutussuhteita, ohjeiden mukaan toimimista, leikkitaitoja sekä tunnetaitoja. Esiopetusryhmässä leikkiin osallistuu kerrallaan 6-10 lasta. Leikissä lapset ovat haluamiaan mielikuvituseläimiä. Toisinaan eläintenhoitaja pyytää lasta kuvailemaan valitsemaansa eläintä tarkemmin mm. minkä ikäinen, värinen ja millainen luonne eläimellä on tai mitä taitoja eläin harjoittelee.

”Mä olin kotka Tiinan kanssa vai olikohan se haukka. Jompikumpi. Se oli semmonen, et mulla oli ruskeet silmät ja valkee naama, koska mulla on sellanen pelikin.” Tyttö 6 vuotta


Eläintenhoitajat ovat tehneet eläimille kiipeilypaikkoja leikkiin

Leikissä kaikki tarvittavat leikkivälineet ovat lasten mielikuvituksen tuotetta.  Ensin harjoittelemme mitä tarkoittaa, kun esim. pallo kuvitellaan ja sitä heitetään kaverille. Ainoastaan ruoka on oikeaa näkkärinmurua ja juotavana on vettä.  Ruoka-aikaan eläimet tulevat syömään kutsusta ja saavat näkkärin murun suuhunsa.

Aikuiset ovat leikissä eläintenhoitajia, jotka hoitavat ja ruokkivat eläimiä. Monesti eläimet haluavat eläintenhoitajan silittävän heitä tai hoitavan kipeää kohtaa. Eläinhoitaja ohjaa leikkiä kertomalla milloin on päivä, yö tai vaikkapa ruoka-aika.

”Ne hoitaa, ne on hoitajia. (Mitä se tarkoittaa?) Jos vaikka tulee leikisti haava, esimerkiksi tassu on murtunut, voi käydä eläinlääkärillä. (Mitä se hoitaja sitten tekee?) Se laittaa siihen semmosia leikkisitteitä tai semmosia.” Tyttö 6 vuotta

Kysyttäessä lapsilta, miksi eläinleikissä on eläintenhoitajia, he vastasivat seuraavasti:

                      ”Että ei sattuis mittään siinä eläinleikissä.” Tyttö 6 vuotta
”Ettei tee mittään ylimääräistä mitä ei sais tehä siinä. Koska siinä voi käyä ihan oikee, oikee vahinko.” Poika 6 vuotta

Eläimet tekevät leikin alussa itselleen pesän, jossa he yöpyvät. Viimeisenä yönä lapset voivat pyytää yhden eläinystävän itselleen yökylään.

”No nukutaan ja sitten tulee se viimenen yö ja saa mennä yökylään. Me tännään Kertun kanssa pelattiin yhtä jääkiekkopeliä, vaikka pitäs nukkua. (Mitä hoitaja sano?) No nyt Tiina käet leppää.”


Eläimet rakentavat pesän huovista ja vilteistä.

Tekstissä näkyvät lasten nimet ovat keksittyjä. Kerromme mielellämme lisää terapeuttisesta eläinleikistä. Voitte ottaa yhteyttää Kätönlahden päiväkodin Ilmarit -ryhmään. Yhteystiedot löytyvät kaupungin nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti